Азовська криза: чому Захід зволікає із військовою операцією проти Росії

05.12.2018

Країни Заходу на сьогоднішній день політично готові до посилення санкцій проти Росії за її агресію в Керченском проливе и захват украинских моряків з трьома суднами в нейтральних водах. При цьому військовий сценарій вирішення Азовської кризи поки виключається через обережність і прагматизм західних партнерів України. Про це в коментарі сайту “Сегодня” розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

“Безумовно, події в Азовському морі є приводом для того, щоб посилити тиск на Росію, тому що західні країни, зокрема США, все більше розуміють, що з агресивною політикою РФ необхідно щось робити. Якщо не говорити про військову сторону, то саме економічні санкції і політичний тиск, напевно, є найбільш дієвими на даному етапі. Коли мова йде про санкції, можна говорити про заходи впливу на РФ, пов’язані з нафтогазовим сектором і забороною на технології, необхідні для видобутку вуглеводнів. Це – чутливе питання для Росії, і саме в цьому напрямку слід рухатися і вводити санкції, які будуть дуже болючими для РФ, щоб вона все-таки розуміла, що є такі потужні контрзаходи на її агресивну поведінку проти України”, – зазначив політолог.

Як додав експерт, на Заході, схоже, прийнято негласне політичне колективне рішення про поступове звуження “поля для маневрів” для Росії, але поки без проведення військових операцій проти РФ.

“Західні країни не відмовляються спілкуватися з РФ, контакти йдуть. Мені здається це правильним, щоб не було повної ізоляції Росії, щоб зрозуміти, які можуть бути дії і реакція з боку РФ (на заходи впливу Заходу. – Авт.). Але, на мій погляд, таке поступове звуження можливостей Росії може бути ефективним. Треба рухатися в сторону такого звуження, оскільки санкції працюють, що б представники Кремля там не говорили. Очевидно, що вже діючі санкції впливають. А з часом цей тиск буде тільки посилюватися. В іншому випадку альтернативою санкціям можуть бути тільки конкретні дії, пов’язані з військовими питаннями. Думаю, військового сценарію не хоче ніхто, враховуючи наявність ядерної зброї у РФ. Тому він не є на сьогоднішній день найбільш оптимальним варіантом”, – пояснив Бала.

Як повідомлялося, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер раніше заявляв, що США і Європа можуть посилити санкції стосовно Росії або ввести нові через захоплення українських моряків і суден.

Раніше генпрокурор України Юрій Луценко пропонував в рамках чинного закону про санкції скористатися заморожуванням активів російського бізнесу до деокупації окремих територій України.

Як повідомлялося, Україна готує позов до міжнародного суду ООН за агресію Росії в Азовському морі. Президент підкреслив, що, згідно з резолюцією ООН, на Азові відбулася саме агресія РФ проти України. Він також додав, що незаконно захоплені росіянами українські моряки є військовополоненими.

Читайте також