Росія добровільно віддасть Україні мільярди Центробанку: Малюська прояснив ситуацію

11.04.2022
Чи підуть заарештовані Заходом кошти (мова про понад 400 млрд дол в еквіваленті) на відновлення України і яким чином цього досягти? На це питання в авторській програмі “Орестократія” шеф-редактора OBOZREVATEL Ореста Сохара відповів міністр юстиції України Денис Малюська, який входить до складу української делегації на перемовинах із Росією про гарантії безпеки.

На думку посадовця, є два шляхи залучити ці кошти для відбудови того, що зруйнували російські війська під час вторгнення в Україну, – примусовий і добровільний.

“Перша опція – примусова, – сказав Малюська. – Такого не було в історії, але теоретично це можливо. Більше того – законопроєкти, що це дозволяють, уже є: і в Конгресі, у Штатах, і в ряді країн Західної Європи. Випадки є, механізм зрозумілий, для цього слід прийняти безпрецедентний закон, що не має аналогів, але ми розуміємо, як цього досягти, і працюємо над цим”.

Проте Росія, вважає посадовець, може погодитися й на добровільний варіант – приміром, віддати “заморожені” мільярди в обмін на зняття частини санкцій, що, попри всі заперечення і браваду російської влади, таки б’ють по економіці РФ.

“Що стосується добровільної передачі – така опція теж можлива, – припускає міністр юстиції. – Можна висунути виплату компенсацій як умову зняття частини санкцій чи як певну частину мирного врегулювання подій війни. Питання в тому, що інструменти, аби вимагати добровільності або примусової добровільності, якщо можна так висловитися, є в країн Заходу. І мені здається, що Штати чи інші наші впливові партнери ще не вирішили, який саме інструмент вони будуть використовувати. Ми відкриті до всіх опцій, і питання компенсацій ми ставимо регулярно”.

Читайте також