Жирна крапка! Це доб’є РФ: Зеленському вдалося – рішення ЄС. Поставить Кремль на коліна!

16.04.2022


ЄС готує нафтове ембарго після другого туру виборів у Франції

Євросоюз зрештою готує поступове нафтове ембарго проти Росії, яке можуть схвалити після другого туру французьких президентських виборів 24 квітня.

Дотепер нафтове ембарго не розглядалося як опція через сильну залежність таких країн як Німеччина та Угорщина, для яких перекриття російської сировини могло порушити політику в регіоні та підвищити ціни на енергоносії.

Останнім санкційним пакетом ЄС вдалося домовитися про вугільне ембарго, яке запрацює аж у серпні 2022 року. Тоді верхівка керівництва ЄС натякала, що нафтові санкції вже опрацьовуються та увійдуть до наступного, шостого, пакету. Нафтове ембарго матиме схожий принцип і надасть країнам часовий “буфер” для пошуку нових постачальників.

Щодо термінів, запропоновані обмеження внесуть на стіл переговорів після останнього туру виборів у Франції 24 квітня, щоб гарантувати, що вплив на ціни не підживить популістичну та прокремлівську кандидатку Марін Ле Пен, і не зашкодить шансам президента Еммануеля Макрона на переобрання.

Але окрім виборів у Франції, схвалення ембарго також сповільнюється через католицький Великодень 16 квітня та православний – 24 квітня, які відзначаються як свято в Європі. Це означає, що обговорення буде винесене на кінець квітня або початок травня. Саміт лідерів ЄС щодо України вже запланований на кінець травня, але допускається, що можливий розвиток подій в Україні, зокрема з огляду на ескалацію наступу на сході, може призвести до попередньої зустрічі для обговорення необхідності нафтового ембарго.

Співрозмовники видання New York Times зазначають, що в ЄС вже не чекають на тригер для посилення санкцій проти РФ у питанні запровадження санкцій, але така подія може пришвидшити схвалення.

Вплив таких мір визнали навіть у Кремлі.

Російський президент Владімір Путін вважає найгострішою проблемою внаслідок запроваджених проти РФ санкцій поручену логістику експорту нафти.

Про це він заявив на нараді, присвяченій проблемам російського нафтогазового сектора, що виникли внаслідок санкцій, повідомляє пресслужба Кремля.

“Найгостріша з них – і ми про це вже говорили неодноразово – пов’язана з порушенням логістики експортних постачань. Прошу сьогодні окремо розповісти про те, які вживаються дії для налагодження транспортних ланцюжків, для подолання складнощів, пов’язаних із подорожчанням логістики”, – сказав Путін.

У цьому контексті він закликав переорієнтувати російський експорт енергоносіїв, визнавши, що для цього бракує необхідної інфраструктури.

“Виходитимемо з того, що в найближчому майбутньому постачання енергоресурсів у західному напрямку все-таки скорочуватиметься. Тому важливо закріпити тенденцію останніх років – крок за кроком переорієнтувати наш експорт на ринки Півдня і Сходу, що швидко зростають. Для цього вже найближчим часом потрібно визначити ключові об’єкти інфраструктури та розпочати їх будівництво”, – сказав Путін.

Він також визнав, що в умовах санкцій “особливої ​​уваги вимагають питання імпортозаміщення обладнання для видобутку нафти та газу”.

Нагадаємо, Зеленський закликав внести російську нафту до санкційного пакету та повністю заблокувати банки РФ.

Він закликав під час затвердження нового, дуже важливого санкційного пакету проти Російської Федерації на рівні ЄС захищати необхідність повного блокування російських банків.

“Потрібне ембарго на рівні всього Європейського Союзу”, – заявив він.

Також він запросив естонських фахівців приєднатися до роботи спільної групи, яка створена для розслідування воєнних злочинів російської армії на території незалежної України.

Технічна й експертна підтримка є незамінною зараз, коли кількість воєнних злочинів сягає вже десятків тисяч, зазначив Зеленський.

“Це розстріли мирних людей, це катування, ґвалтування, підрив лікарень, бомбардування пологових будинків, спалення складів з їжею, артилерійські обстріли укриттів, у яких – і вони про це знали, я ще раз підкреслюю, – ховаються діти… Немає такого злочину, який не скоїли б російські солдати за 49 днів цього вторгнення”, – сказав він.

Він також додав, що усі ці воєнні злочини в Україні обов’язково буде розслідувано та встановлено всіх винних.

“Скільки б часу нам не знадобилося на це. Але якщо ми будемо робити це спільно з вами, спільно з іншими європейськими державами, ми зможемо зробити це значно швидше”, – додав президент.

Читайте також