Що робити? Сухарі сушити. Українців попередили про подорожчання хлібу

21.09.2018

Восени українців очікує значне подорожчання хлібу. Ціна на усі його сорти, запевняють фахівці, підвищиться щонайменше на 10-20 відсотків, передає “Знай.ua” .

Одныэю з причин зростання вартості хліба є втрата частини врожаю цього року через складні погодні умови. Найбільш нашкодили врожаю рясні дощі на західній Україні.

Ціни почнуть зростати через дефіцит зерна на світовому ринку. Як зазначають економісти, вже зараз тонна продовольчої пшениці коштує 6 тисяч гривень – на 1,1 тисячі дорожче, ніж рік тому.

Крім того, такий стрибок у ціні експерти також пов’язують з анонсованим підвищенням вартості газу.

Хліб за новими, дорожчими цінами з’явиться на полицях магазинів вже наступного місяця, після встановлення нової ціни на паливно-мастильні матеріали, прогнозують експерти.

“Здорожчання однозначно буде. Ми прогнозуємо це здорожчання як мінімум від 10% до 20%. На ціну впливає не лише вартість сировини, пшениці. Я думаю що здорожчання відбудеться відразу після підвищення цін на газ”,- розповів голова обласної аграрної палати ВГО “Аграрна палата України”.

Нагадаємо, ціни на бензин до кінця 2018-го значно зростуть. Так, вартість бензину А-95 в Україні може досягти 60 коп./л.

За словами експертів, на подорожчання бензину сильно вплинула девальвація гривні, оскільки тільки протягом серпня національна валюта знецінилася відносно долара на 5,1%, або 1,48 грн. Зараз гривня дещо зміцнилася, але це напазі не відбилося на вартості пального.

Крім того, не можна не враховувати зростання світових цін на нафту і оптових цін на нафтопродукти, що надходять в Україну з Європи, оскільки все вимірюються в твердій валюті.

Вже з 17 на 18 вересня великі мережі АЗС в Україні підвищили ціни на бензин в середньому на 20-40 коп./л. Крім того, найбільші автозаправні мережі підняли ціни на автогаз ще на 12-20 коп./л.

Читайте також