Україна сьогодні

Президент Республіки Сербської підтримав анексію Криму: з’явилася реакція МЗС України

Новообраний президент Республіки Сербської (частина Боснії і Герцеговини) Мілорад Додік повідомив, що має намір домагатися в Боснії визнання Криму в складі Росії, передає Oslobodjenje. Ця заява викликала жорстку реакцію з боку посольства України в Боснії і Герцеговині, передає СЬОГОДНІ.

У диппредставництві, зокрема, відзначили що позиція Мілорада Додіка несе відкрито ворожий характер і суперечать оцінками ЄС, США та міжнародної спільноти.

«Україна і міжнародне співтовариство дотримується думки про те, що «референдум» і всі його наслідки не є законними, тому що вони є результатом військової агресії Росії проти України в порушення Конституції України, Конституції Автономної Республіки Крим, Статуту Організації Об’єднаних Націй і всього міжнародного права, що захищає суверенітет і територіальну цілісність існуючих держав», – йдеться в заяві посольства.

Також, як зазначили українські дипломати, оскільки Мілорад Додік обраний до президії Боснії і Герцеговини, яка визначає зовнішньополітичний курс країни, його заяви можуть пошкодити дружнім відносинам між двома країнами.

«Будь-яка підтримка порушення міжнародного права, агресії і сепаратизму можуть мати сильний негативний вплив на світ і стабільність на Балканах», – заявили в посольстві.

Раніше повідомлялося, що одним з переможців на виборах до тричленного президентського органу Боснії і Герцеговини став проросійський кандидат від регіону Республіка Сербська Мілорад Додік.

Голосування проходило 7 жовтня. Крім трьох членів президентства, жителі республіки обирали членів нижньої палати парламенту, а також представників до місцевих органів влади.

Активність виборців склала 53,3%.

Крім того, ми писали, що Республіка Сербська стала своєрідним аванпостом Кремля на Балканах.

Також раніше в «Сегодня» виходила авторська стаття посла України та Боснії і Герцеговині Олександра Левченка, який розповів, як Москва розігрує свою «боснійську карту».