Задуха риби у Глібівській затоці

07.08.2015

На жаль, задуха риби – нерідкість для Київщини, особливо в літню пору. Так на початку серпня на Київському водосховищі, поблизу села Глібівка, спостерігається часткове явище задухи риби – загибель через нестачу кисню, внаслідок зменшення рівня води на мілководних ділянках Київського водосховища та цвітіння води.

Не менш важливими причинами стали критичні викиди води поряд з електростанцією та заростання Київського водосховища горішником, внаслідок чого виникли заморні явища.

Оперативні служби Київрибоохорони відреагували на ситуацію і, першочергово, взяли проби води для лабораторного аналізу, адже найпершим та найдієвішим методом боротьби із задухою є насичення води киснем та контроль за станом розчиненого у воді кисню. Для нормальної життєдіяльності риб необхідно, щоб вміст кисню в одному літрі води становив в середньому до 2 см. куб. Наразі, ситуація на водоймі не є критичною.

Крім цього, Київрибоохорона розробила план заходів спільно з профільними громадськими організаціями: з метою контролю рівня кисню будуть відбиратися зразки води на різних ділянках водойми, а, в разі потреби, проводитимуться меліоративні заходи.

«Для того, щоб риба добре росла і розвивалася, необхідна свіжа проточна вода, збагачена розчиненим киснем. Якщо кількість кисню у воді різко зменшується – риба проявляє занепокоєння і часто гине. Тому, головний акцент буде ставитись на профілактичних заходах з попередження явищ літніх заморів», – прокоментував ситуацію начальний Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Київській області – Литвиненко Вадим Олександрович.

Також важливо пам’ятати, що громадськість відіграє не останню роль у збереженні водних біоресурсів, тому управління Київрибоохорони звертається  до громадськості з проханням повідомляти про будь-які ознаки задухи або зміни екологічного стану водойм Київщини за телефоном гарячої лінії (097) 508-88-51 або (044) 489-60-27.

Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Київській області

Читайте також