Експедиція по Дніпру: вчені здивовані знахідкою, виявленою на дні річки

26.09.2018

На дні Дніпра під Києвом вчені знайшли затоплене судно. Знахідку виявили в ході проведення експедиції найбільшою річкою країни, організованої вперше за 12 років. Дніпро настільки обмілів, що суду іноді по ньому не проходять. На дні лежить будівельне сміття, шини та металоконструкції, передає СЬОГОДНІ.

“Найбільша його концентрація була в гавані і під мостами. В основному це сміття, яке виявилося на дні при будівництві мостів і їх руйнуванні”, – розповів керівник гідроакустичної групи експедиції “Дніпро-2018” Сергій Федосіенков.

На борту судна експедиції встановлено спеціальний пристрій, який через звукові хвилі дозволяє бачити, що відбувається на дні Дніпра в радіусі ста метрів. Потім цю інформацію воно передає на бортовий комп’ютер.

За допомогою пристрою вдалося виявити затоплене 20-ти метрове судно. Вчені не знають за яких обставин воно виявилося на дні.

“Видно, що один борт цього судна явно несправний, щось сталося з ним в процесі занурення в воду”, – зазначив учасник експедиції.

Також вчені констатують, що рельєф Дніпра змінився. Річка обміліла через видобуток піску.

Всі результати вчені внесуть в карти, щоб попередити про небезпеку. Вони вже готуються до наступної експедиції, щоб досліджувати акваторію Чорного моря.

Раніше експерти розповіли чи небезпечно купатися в Дніпрі. Купи сміття і численні каналізаційні стоки. Така зараз легендарна притока Дніпра – річка Либідь.

Читайте також